Älä ole dinosaurus – miksi on tärkeää uudistua

26.10.2016

Sopeudu tai kuole – siitä puhui jo Darwin. Mutta totuus on se, että ympäristön muuttuessa pitää osata sopeutua uusiin vallitseviin olosuhteisiin. Niinpä yritysten ja organisaatioiden on elintärkeää pysyä kehityksessä mukana kilpailukyvyn kannalta. Siihen tarvitaan uskallusta luopua vanhoista toimintamalleista ja halua uudistua.

Tämä on tiedon aikakausi

Aika monet ovat jo kyllästyneet ”Maailma on muuttunut”- tai ”Digitaalisuus mullistaa maailmaa” -fraaseihin. Eihän maailma ole koskaan seisonut paikallaan. Ainoastaan kehityksen nopeus on muuttunut, kiitos uuden teknologian.

Vuonna 2013 tutkimuslaitos SINTEF julkaisi tiedotteen: peräti 90 % kaikesta maailman tiedosta on tuotettu vasta viimeisen parin vuoden aikana. Shokeeraavaa? Ei oikeastaan. Tänä päivänä luku on epäilyksettä vielä isompi ja jatkaa kasvuaan, sillä myös jokainen meistä vaikuttaa syntyvän tiedon määrään tuottamalla omaa sisältöä ja julkaisemalla sitä verkossa. Vaikka siinä ei ole mitään uutta, se pistää miettimään.

Tietoa ei ole koskaan ennen ollut saatavilla niin paljon ja helposti kuin nyt. Uutta tietoa tulee kuitenkin jatkuvasti niin suuria määriä, että kärryillä pysyminen ei ole helppoa. Nykyihmiset ovat kärsimättömiä, aika on kallista ja kiire kovaa.

Uudistumishaluttomia uhkaa sukupuutto

Markkinointiala on hyvä esimerkki: miltei joka kuukausi saamme tietää, että Googlen hakualgoritmi on muuttunut tai Facebookin mainostyökalu on uudistunut. Jos muutoksiin ei reagoi tarpeeksi nopeasti jää kilpailijoiden jalkoihin. Siksi myös kaikilta työntekijöiltä odotetaan osaamisen jatkuvaa kehittämistä. Nopea uuden tiedon omaksuminen ja opitun sisäistäminen ovatkin yksi tärkeimmistä taidoista ja menestyksen tekijöistä nyky-yhteiskunnassamme.

Ellei vastavalmistunut tietotekniikan insinööri tai kauppatieteiden kandidaatti ole seurannut alan uutisia, trendejä, tutkimuksia ja viimeisimpiä innovaatioita opintojensa aikana, hänen osaamisensa on osittain vanhentunutta jo ennen kuin työura edes kunnolla alkaa. Jos kaksikymppisistäkin voi tulla dinosauruksia, mitä voi sanoa niistä, jotka ovat saaneet koulutuksensa pari kolme vuosikymmentä sitten?

Vain uusiutumalla pääsee eteenpäin 

Harvard Business Reviewin teettämän kyselyn mukaan työntekijät pelkäävät eniten tulevansa tarpeettomiksi (2016). Akateeminen tutkintokaan ei ole enää edellytys työn saamiselle. Työnantajat arvostavat enemmän relevanttia kokemusta kuin teoreettista tietoa, ja se on ihan ymmärrettävää. Olennaista ei ole se mitä tietää, vaan miten tiedon käyttää ja kuinka nopeasti osaa oppia uutta. Psykologit sanovat sitä oppimisen ketteryydeksi (Forbes 2015). Uuden oppiminen parantaa ajattelukykyä, asioiden ymmärtämistä ja soveltamista.

Eläköön uteliaisuus

Uteliaisuus on menestyksen korvaamaton ainesosa: se rohkaisee innovoimaan. Yritykset pyrkivät palkkaamaan tiedonjanoisia ihmisiä, jotka esittävät mielellään kysymyksiä, kyseenalaistavat normeja sekä tutkivat ja rohkeasti kokeilevat uusia ideoita ja konsepteja. He haluavat revolutionisteja – uusia Steve Jobseja ja Elon Muskeja.
Elinikäinen oppiminen on välttämättömyys, josta ei voi ottaa lomaa. Jokainen on itse vastuussa oman ammattitaitonsa kehittämisestä. Oppiminen on taito siinä missä leipominen tai kitaran soittaminen. Siitä tulee tapa, jos sitä harjoittaa säännöllisesti. Innostu, opi, omaksu, sovella. Toista.

 

Silvia Karkonen, Smoyn markkinointiassistentti

 P.S. Millaisten työelämätaitojen merkitys korostuu entisestään tulevaisuudessa? Lue siitä seuraavasta blogipostauksesta!

 

Lähteet

Åse Dragland 22.5.2013. Big Data – For Better or Worse. SINTEF.

Karie Willyerd, Barbara Mistick 22.3.2016. Assessment: Are You in Danger of Becoming Obsolete? Harvard Business Review.

Josh Bersin 13.6.2015. Are You Ready to Become Obsolete? What I’ve Learned About Continuous Reinvention. Huffington Post.

2.1.2015 Lifelong Learning is a Crucial Educational Mindset. Edudemic.

Geri Stengel 12.8.2015. An Agile Mindset: Not Just For the Leader. Forbes.

Viimeisimmät artikkelit