Google Display -mainonnan ABC

6.5.2019

Googlen hakumainonta on markkinoijalle jo tuttu käsite, mutta onko Googlen näyttömainonta yhtä tuttua? Suomessa moni yritys ei vielä hyödynnä tätä tehokasta mainonnan muotoa. Tässä muutamia kysymyksiä ja vastauksia Google Display -mainonnan tarjoamista eduista ja mahdollisuuksista.

Mitä on Google Display -mainonta?

Google Display -mainonta tarkoittaa Googlen hakutulossivujen ulkopuolella näkyviä erikokoisia kuva-, teksti- ja videomainoksia sekä animoituja bannereita. Tunnistat Google Display -mainoksen helposti esimerkiksi sen oikeassa yläkulmassa olevasta turkoosista rastista ja sen vieressä olevasta samanvärisestä kolmiosta.

Jos tuotteesi tai palvelusi on uusi, tuntematon tai niin poikkeuksellinen, ettei sitä osata hakukoneesta etsiä, display-mainonnalla saat yleisösi kiinni. Kohdennettuja Google Display -mainoksia näytetään verkkosisällöissä ja -palveluissa, jotka kuuluvat Googlen omaan kattavaan mainosverkkoon – Google Display -verkostoon.

Mikä on Google Display -verkosto?

Google Display -verkosto (Google Display Network) on yli kahden miljoonan verkkosivuston, videon ja sovelluksen ryhmä, jossa display-mainoksia voidaan näyttää. Verkosto tavoittaa yli 90 % internetin käyttäjistä maailmanlaajuisesti ja käytännössä jokaisen nettiä käyttävän suomalaisen. Google Display -mainontaa hallinnoidaan Google Ads -työkalulla. Käyttäjä voi törmätä mainoksiin verkkosivustoilla, sovelluksissa, Gmailissa ja YouTubessa.

Google Display -verkostoon kuuluvien verkkosivustojen ja sovellusten omistajat ansaitsevat myymällä Googlelle mainospaikkoja. Jos sivusto on aktiivisesti päivittyvä ja täyttää kaikki Googlen asettamat kriteerit, siitä voi tehdä tulonlähteen solmimalla sopimuksen Googlen kanssa ja näyttämällä display-mainoksia sivuston vierailijoille.

Koska Google Display -mainokset näkyvät Google-haun ulkopuolella, mainokset tavoittavat myös niitä käyttäjiä, jotka eivät aktiivisesti hae tietoa tuotteista tai palveluista. Google Display -verkoston avulla tavoitat myös ihmisiä, jotka eivät välttämättä ole koskaan edes käyttäneet Googlea. Muista tämä, kun mainostat maassa, jossa Google ei ole suosituin hakukone.

Miten Google Display -mainoksia voi kohdentaa?

Mainonnan kohdentaminen oikealle kohderyhmälle on olennainen osa onnistunutta mainoskampanjaa. Kaikkitietävä Google tarjoaa mainostajille erinomaiset mahdollisuudet mainonnan targetointiin. Display-verkostossa tavallisten kohdistusvaihtoehtojen (maantieteellinen sijainti, ikä, kieli, sukupuoli, perhetilanne, laitetyyppi) lisäksi käytössäsi ovat myös seuraavat kohdistustavat:

1. Yleisökohdistus (asiasta kiinnostuneet + omat asiasta kiinnostuneet yleisöt, ostoaikeissa olevat + omat ostoaikeissa olevat yleisöt, lookalike-yleisöt) -> Voit määrittää itse, ketkä näkevät mainoksiasi. Valitse Googlen valmiista yleisölistasta sinulle sopivimmat vaihtoehdot, luo omia mainostettavan tuotteen tai palvelun kannalta relevantteja yleisöjä antamalla Googlelle tietoa kohderyhmästäsi tai kohdista mainoksia henkilöille, jotka muistuttavat sivustosi tai sovelluksesi käyttäjiä tai jopa jo konvertoituneita asiakkaita. Voit myös sulkea pois epärelevantteja yleisöjä.

2. Sisältökohdistus -> Voit määrittää itse, missä mainoksiasi näytetään. Näytä mainoksiasi vain tiettyjä asioita käsittelevillä sivuilla tai sovelluksissa poimimalla Googlen valmiista aihelistasta sinulle sopivimmat aihekokonaisuudet tai ilmoita Googlelle mainostettavan tuotteen tai palvelun kannalta olennaiset avainsanat ja ilmaukset, niin mainoksiasi näytetään avainsanoihisi liittyvissä sisällöissä (verkkosivut, sovellukset, videot) avainsanoistasi todennäköisesti kiinnostuneille käyttäjille. Halutessasi voit myös sulkea pois epärelevantteja aiheita ja sisältöjä.

3. Sijoittelut -> Voit määrittää tarkkaan, missä Google Display -verkoston sijoitteluissa mainoksiasi näytetään. Valitse itse verkkosivuja, sovelluksia, sovellusluokkia, YouTube-kanavia tai -videoita, joissa haluat mainostesi näkyvän. Halutessasi voit myös sulkea pois tiettyjä sivuja, sovelluksia tai YouTube-videoita.

4. Retargeting (uudelleenmarkkinointi) -> Voit tavoittaa verkkosivustosi vierailijat tai sovelluksesi käyttäjät uudelleen ja näyttää räätälöityjä mainoksia henkilöille, jotka ovat jo suorittaneet jonkin tietyn toiminnon sivustollasi tai sovelluksessasi.

Mitä paremmin siis tunnet kohderyhmäsi, sitä tarkemmin ja tehokkaammin voit display-mainontaa kohdentaa. Saat myös paremmat tulokset, kun käytät kohdistuksia päällekkäin.

Paljonko Google Display -mainonta maksaa?

Google Display -mainonta on paitsi tehokasta myös edullista. Hinnoittelumalleja on erilaisia. Jos haluat maksimoida mainosten näkyvyyden potentiaalisille asiakkaille, maksat Googlelle tyypillisesti jonkun tietyn summan jokaisesta tuhannesta impressiosta eli näyttökerrasta (CPM, cost per mille). Olemme esimerkiksi toteuttaneet asiakkaalle 2,5 miljoonaa impressiota saaneen display-kampanjan, jonka CPM oli vain 0,56 €. Näin edullista näkyvyyttä on tuskin mahdollista hankkia muista kanavista.

Jos tavoittelet lisää liikennettä sivustollesi, voi maksaa Googlelle ainoastaan siitä, että joku klikkaa mainostasi. Pystyt jopa määrittämään korkeimman mahdollisen hinnan, jonka olet valmis maksamaan yhdestä klikistä. Näyttökertojen ja klikkien sijaan voit keskittyä myös puhtaasti konversioihin. Tällöin saat mahdollisimman paljon konversioita asettamasi hintatarjouksen puitteissa ja Google veloittaa sinua vain tapahtuneista konversioista.

On tärkeää muistaa, että mediakuluihin vaikuttaa moni tekijä kuten mainostajan tavoitteet, mainosten laatupisteet, hintatarjoukset, maantieteellinen sijainti, kampanja-aika, toimiala ja kilpailutilanne. Jos Google Display -mainonnan aloittaminen epäilyttää, voit testata sen toimivuutta aluksi pienellä kuukausibudjetilla ja kasvattaa sitä, kun huomaat sen tuottavan tuloksia.

Mitä hyötyä Google Display -mainonnasta on?

Google Display -mainonnalla tavoitat niin ostopolun alkupäässä olevia ihmisiä kuin kohderyhmäsi kaltaisia käyttäjiä ja sivustosi aiempia vierailijoita. Lisäät brändisi tunnettuutta, laajennat asiakaskuntaasi ja kasvatat myyntiä. Sen avulla opit paljon uutta siitä, mistä asioista yleisösi on kiinnostunut ja millaisia verkkosisältöjä ja -palveluita he kuluttavat.

Google Display -mainonnan kohdistusmahdollisuudet ovat vertaansa vailla. Voit kohdistaa mainoksia esimerkiksi suoraan ostoaikeissa oleville henkilöille. He näkevät mainoksiasi siellä, missä itse liikkuvat. Display-verkostoon kuuluu satoja suuria ja tunnettuja sivustoja kuten The New York Times, The Washington Post, Reddit, MTV Uutiset ja Tori.fi. Voit siis saada mainoksesi vaikkapa The Washington Postin etusivulle ihan pikkurahalla.

Google Display -mainonta on tuloksellista, kustannustehokasta ja täysin mitattavissa. Kun linkität Google Ads -tilisi Google Analyticsiin, pystyt hyödyntämään ja analysoimaan dataa vielä tarkemmin. Mainoskampanjoita voi seurata ja muokata reaaliaikaisesti. Kun sinulla on ymmärrystä ja kokemusta Googlen Display -mainonnan pelisäännöistä ja tiedät mitä teet, pääset todennäköisemmin tavoitteisiisi etkä koskaan maksa siitä liikaa.

Miten tehdä onnistunutta Google Display- mainontaa?

Tehokas Google Display -mainonta koostuu useasta eri osa-alueesta. Mitä tulee mainoksiin, niin laadukkaat, visuaalisesti miellyttävät ja toimintaan kehottavat mainokset, jotka ohjaavat hyvän käyttäjäkokemuksen tarjoavalle ja konvertoituvalle landing-sivulle, on ehdoton ”must”. 90-luvun vilkkuvat pikselimössö-bannerit ovat vain historiaa. Parhaiten toimivat oivaltavat, käyttäjälähtöiset ja mainostettavan brändin mukaiset mainokset.

Suosittelemme tarkistamaan säännöllisesti missä mainoksia on näytetty ja sulkemaan pois kalliit ja tehottomat sijoittelut. Kannattaa myös käyttää näyttötiheyden rajoitusta ja säätää mainosten esitysaikataulua, sillä kohderyhmä ei halua nähdä samoja mainoksia 24/7/365. Näin säästät budjettia ja käyttäjien hermoja sekä parannat kampanjan tuloksia.

Yleisesti tärkeintä on uskaltaa kokeilla uutta. Näin opit, kuinka eri kohdistusvaihtoehdot ja uudet mainosten ominaisuudet toimivat, mitkä mainoskoot ja mainostyypit tuottavat eniten konversioita, sekä miten kohderyhmäsi suhtautuu mihinkin copyyn ja kuvavalintaan. Jatkuva testaaminen ja seuranta on välttämätöntä.

Testaa, opi, optimoi. Toista.

Silvia Karkonen, Smoyn Digital Marketing Specialist ja Content Producer

Viimeisimmät artikkelit