Kasvu, uudistaminen ja startupit

10.4.2017

Viime vuosina startup-yritykset ovat tehneet yksityishenkilöistä taksikuskeja, haastaneet maailman rahoituslaitoksia tarjoamalla kuluttajille valuutansiirtopalveluita ilman rahoituslaitosten perimiä kuluja, muuttaneet tavallisten ihmisten koteja hotelleiksi, ja saaneet ihmisiä unelmoimaan sähköllä kulkevista autoista. On monta asiaa, jotka jokainen yritys voi oppia rohkeilta, ennakko-oletuksia rikkovilta startupeilta.

Kysy ja kyseenalaista

Lapset oppivat elämää, etsivät ratkovat rikoksia ja tutkijat ratkaisevat maailmanlaajuisia ongelmia esittämällä kysymyksiä. Isaac Newton keksi painovoimalain pohtimalla miksi omena putoaa puusta. Kaikki historiamme suuret tieteilijät etsivät vastauksia avoinna oleviin kysymyksiin. Valitettavan usein vakiintuneiden yritysten johtajat unohtavat kysyä itseltään miksi. Miksi toimimme niin kuin toimimme? Noudatetaan vanhoja toimintakaavoja, vaikka olisi tehokkaampia tapoja tehdä samat asiat. Tässä voi ottaa mallia vaikka Googlen toimitusjohtaja Eric Schmidtiltä, joka sanoo: “We run this company on questions, not answers.” Startupit ovat yleensä halukkaampia ja nopeampia haastamaan vallitsevia normeja. Ne kyseenalaistavat totuttuja toimintatapoja eivätkä hyväksy status quota. Kun jatkaa esittää kysymyksiä, jatkaa myös löytää parempia vastauksia ja toimivampia ratkaisuja. Esimerkiksi jyväskyläläinen Naava kehittää NASA:n teknologiaan perustuvia älyviherseiniä vastaamaan globaalisti kasvavia sisäilmaongelmia. Startup tavoittelee miljardia käyttäjää ympäri maailman vuoden 2025 mennessä (Business Insider Nordic, 2017).

Epäonnistuminen on aliarvostettua

Startup-yrittäjät tietävät hyvin, että tie menestykseen on pitkä ja kivinen. ”Epäonnistuminen ei ole maailmanloppu” – luki Slushin mainoksessa Hesarin kannessa syyskuussa 2016. Epäonnistuminen on myös inhimillistä ja jopa tervetullutta. Jotkut maailman merkittävimmistä innovaatioista syntyivät monien peräkkäisten floppien seurauksena. Stanfordin yliopiston markkinoinnin professori Baba Shiv kutsuu epäonnistumista innovaation äidiksi (Stanford Graduate School of Business, 2016). Joka kerta, kun kokeilee jotain uutta ja epäonnistuu siinä, oppii samalla mikä toimi ja mikä ei. Tämän tiedon avulla voi miettiä mitä voisi muuttaa, kehittää ja parantaa jotta onnistuu seuraavalla kerralla. Kokeiluja täytyy toistaa kunnes toimiva ratkaisu löytyy. Tärkeää on olla sitkeä ja osata oppia virheistä. Yhdeksän miljardin dollarin arvoisella Supercellilläkin oli aikoja, kun kaikki meni pieleen.

Ole avoin

Startupeilla ei ole tapana kannattaa hierarkiaa. Kun tieto kulkee, ratkaisut ongelmiin syntyvät nopeammin. Automatisoitua Facebook-mainontaa maailman suurimmille mainostajille tarjoavan suomalaisen Smartly.io:n menestys perustuu pitkälti avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen. Kolmessa vuodessa 17 miljoonan euron liikevaihdon yritykseksi kasvaneen startupin kaikilla työntekijöillä on pääsy dataan, mikä on mahdollistanut nopeaa ohjelmiston kehittämistä ja palvelun räätälöintiä asiakkaiden tarpeiden mukaiseksi. Nopeus on ollut Smartly.io:n ehdoton kilpailuetu, sillä Facebook tuo markkinoille jatkuvasti uusia mainosratkaisuja ja uudet ominaisuudet täytyy omaksua heti.

Luo positiivinen yrityskulttuuri

Bestsellerissään The Lean Startup (2011) yrittäjä Eric Ries pohtii paradoksia: vaikka startupit toimivat usein epävakaassa ympäristössä, työntekijät silti nauttivat suuresti työstään. Syinä tähän ovat startupien suosimat joustavat työajat ja -tavat, avoimuus, pomon lähestymisen vaivattomuus, sekä nopeammat urakehitysmahdollisuudet kuin isommissa yrityksissä, joita pilaa byrokratia. Työntekijät välittävät enemmän onnellisuutta työpaikalla lisäävästä yrityskulttuurista, kuin rahasta (The Guardian, 2017). Onnelliseksi tekee myös kannustava ja luotettava työyhteisö, johon uskoo aidosti kuuluvan. Kukaan ei halua olla vain työn suorittaja. Esimerkiksi helsinkiläisen verkkokaupan markkinointiautomaatioratkaisuja kehittävän Nosto Solutionsin monikansallinen tiimi on yhtä perhettä, joka tukee toisiaan ja viettää yhdessä myös vapaa-aikaa.

Suvaitse erilaisuutta

McKinsey & Companyn 2015 tekemän tutkimuksen mukaan etnisesti monimuotoiset tiimit ovat muihin verrattuna jopa 35 % taloudellisesti tuottavampia. Epähomogeeniset tiimit ovat myös fiksumpia, sillä erilaisten ihmisten kanssa työskentely haastaa aivojasi toimimaan uusin tavoin ja lisää suorituskykyä (Psychology Today, 2017). Kuitenkin, monet suomalaiset firmat pelkäävät palkkaavansa ulkomaisia osaajia, toisin kuin markkinoiden johtava työntekijäviestinnän ja -lähettilyyden palveluntarjoaja Smarp. Yhden Suomen lupaavimman startupin vahvuutena on kulttuurinen diversiteetti. Heidän noin 50 hengen tiiminsä koostuu yli 20 eri kansallisuudesta, minkä avulla pystytään ymmärtämään paremmin kansainvälisten asiakkaiden tarpeita ja ajattelumaailmaa.

Palkitse tiimisi

Tutkimuksen mukaan 79 % työntekijöistä haluaisi mieluummin saada enemmän työetuja kuin palkankorotuksen (Glassdoor, 2015). 18–34-vuotiaiden keskuudessa luku on tätäkin suurempi, huimat 89 %. Tärkeimpinä etuina pidetään ilmaisia terveyspalveluja ja maksettuja lomia. Lomailu johtaa tutkitusti tehokkaampaan työsuoritukseen ja lisääntymiseen sitoutumiseen yritykseen. Ihminen on kuin älypuhelin – hän tarvitsee akkujen latausta. Esimerkiksi soitto-opetusohjelmistoja tekevän Yousicianin pomo vei viime lokakuussa Helsingin toimiston tiiminsä kuukaudeksi Kreikkaan. Vaikka matkan aikana tehtiin myös töitä, se toi miellyttävän ja piristävän muutoksen. Työntekijät saivat ottaa perheensä mukaan ja viipyä siellä niin kauan kuin halusivat.

Suomessa 18 % pk-yrityksistä tekee startup-yhteistyötä (Elinkeinoelämän keskusliitto & Tekes, 2016). Startupien ja vakiintuneiden yritysten yhteistyöstä hyötyisivät kuitenkin molemmat osapuolet. Suurille yrityksille se voisi olla yksi keino vauhdittaa uudistumista ja parantaa kilpailukykyä, startupeille taas saada referenssejä. Accenturen tekemän selvityksen mukaan suuret yritykset riskeeraavat menettävänsä kasvumahdollisuuksia 1,5 triljoonan dollarin edestä olemalla tekemättä enemmän yhteistyötä startup-yritysten kanssa kehittäessään uusia ideoita (2015).

Johtaja, mikset ottaisi selvää potentiaalisista suomalaisista startup-yhteistyökumppaneista? Siitä olisi hyötyä paitsi bisneksellesi, myös Suomen taloudelle.

Silvia Karkonen, Smoyn markkinointiassistentti

Lähteet

Eilene Zimmerman 2.3.2016. Baba Shiv: Failure is the Mother of Innovation. Stanford Graduate School of Business.

Chadwick Cannon 6.6.2016. The Question Advantage: The Secret to Asking More Than You Answer. Bob Tiede & Leading With Questions.

26.10.2016. Uudistajat — Polkuja pk-yritysten ja startupien yhteistyöhön. Elinkeinoelämän keskusliitto EK & Tekes.

5.10.2015. Harnessing the Power of Entrepreneurs to Open Innovation. Accenture.

Eric Ries 2011. The lean startup: How today’s entrepreneurs use continuous innovation to create radically successful businesses. 1st edition. Crown Publishing.

Alison Coleman 10.2.2017. Teamwork, social events and company culture are vital to happiness at work. The Guardian.

13.11.2013. Society for Human Resources Management (SHRM). Vacation’s Impact on the Workplace. U.S. Travel Association/ Project: Time Off.

2.10.2015. 4 in 5 Employees Want Benefits or Perks More Than a Pay Raise; Glassdoor Employment Confidence Survey (Q3 2015). Glassdoor.

Vivian Hunt, Dennis Layton, Sara Prince 1/2015. Why diversity matters. McKinsey & Company.

David Rock 9.3.2017. Why diverse teams are smarter. Psychology today.

Roope Heinilä 31.3.2016. Meillä ei ole varaa ajatella Suomi-keskeisesti. Toinen Mielipide.

Tom Turula 23.1.2017. This Finnish startup revolutionizes indoor air quality – and it’s aiming to reach 1 billion people by 2025. Business Insider Nordic.

Viimeisimmät artikkelit