Liikkuva kuva kiihdytyskaistalla

2.6.2020

Mitä olisikaan markkinointiviestintä ilman liikkuvaa kuvaa, mainoselokuvia, ohjevideoita, somevideoita, live-videoita? Siinä missä stillikuva voi olla pelkkää tapettia, liikkuva kuva naulitsee katseen ja huomion. Digitaalisessa markkinoinnissa videot ovat ylivoimainen keino viestiä tarina kokonaisuudessaan alusta loppuhuipennukseen asti.

Videoita voi katsella missä tahansa, ja tuotanto onnistuu kevyelläkin kalustolla. Nykyihmisen helpoin ajanviete tyhjään, niin sanottuun mobile moment -hetkeen on katsella videoita. Ei ihme, että markkinointiviestinnässä videoiden käyttö kasvaa vuosi vuodelta.

Sosiaalisessa mediassa videosisällöt ovat trendanneet jo pitkään. Somemainonnan tuloksia tarkasteltaessa videoiden engagement näyttää huomattavasti liikkumattomia kuvajulkaisuja korkeampia lukuja. Live-videot ovat lisänneet sosiaalisen median kiinnostavuutta entisestään, ja odotettavissa on kasvua myös kaupallisessa mielessä kanavakohtaisesti räätälöityjen brändivideoiden ja live-shoppingin myötä.

Miksi video vetoaa katsojaan niin voimakkaasti?

Videolla on tarinan voima

Ihmiset rakastavat tarinoita. Jo Aristoteleen (384–322 eaa.) Runousopissa kerrotaan, että tarinaan kuuluvat alku, keskikohta ja loppu. Klassisessa tarinassa on idean tai aiheen ympärille rakentuva draaman kaari, joka etenee alkutilanteesta ristiriitaisten vaiheiden kautta loppuhuipennukseen. Tarinaan kuuluvia elementtejä ovat päähenkilö, vastahenkilö tai vastavoima, konflikti sekä loppuratkaisu.

Dramaturgian kaavassa on tyypillisesti kuusi vaihetta.

  1. Aloitus, joka herättää mielenkiinnon.
  2. Tapahtumapaikan ja päähenkilöiden esittely.
  3. Henkilöiden syventäminen.
  4. Ristiriita, tarinan käännekohta.
  5. Sankari ratkaisee ongelman.
  6. Loppuratkaisu, jossa jännitys purkautuu – tai sitten ei.

Lyhyessäkin luovaan ideaan pohjautuvassa videossa on mahdollisuus esittää tarina, joka vaikuttaa tunteisiin. Se on juuri tarinan voima, joka saa katsojan purskahtamaan nauruun tai silmäkulman kostumaan. Mieliin jäävimmät mainosvideot ovat sellaisia, jotka ovat herättäneet katsojissa voimakkaita tunteita.

Tarinallisten mainos- ja markkinointivideoiden lisäksi videoformaatti toimii monessa muussakin markkinontiviestinnän tarpeessa.

Video ohjaa ja opastaa

Käyttöohjeet ovat siirtyneet entistä enemmän videolle. Videon avulla saa esitettyä seikkaperäisesti ja näytettyä kädestä pitäen, kuinka jokin tuote tai palvelu toimii. Hyvin toteutettu ohjevideo auttaa vähentämään asiakaspalvelun sekä tuotetukeen liittyvän päivystyksen tarvetta, ja asiakas kokee saavansa parempaa palvelua, ajasta ja paikasta riippumatta. Helppo digitaalinen saavutettavuus vain vahvistaa videon merkitystä osana hyvää asiakaspalvelua.

Videolla toteutettu tuotteiden ja palveluiden markkinointi täydentää tehokkaasti kirjoitettuun tekstiin perustuvaa markkinointia verkkosisällöistä myyntiesitteisiin ja asiakkuusmarkkinointiin. Vaikka ostos-tv tuntuu jo aikansa eläneeltä, videomarkkinointi ideana ei suinkaan ole kuollut ja kuopattu, päinvastoin.

Kuinka loistavan lisäbuustin myyntiin video onkaan tuonut esimerkiksi kiinteistönvälitysalalle!

Video vakuuttaa ja rakentaa mielikuvia

Mikä olisikaan uskottavampi tapa kertoa palvelujesi laadusta kuin omana itsenään videolla puhuva asiakkaasi? Aidot asiakasreferenssit ovat merkittävin todiste siitä, että yritykseesi, tuotteisiisi ja palveluihisi voi luottaa. Olipa potentiaalinen asiakkaasi kuluttaja tai B2B-päättäjä, tehokkain tapa vakuuttaa hänet on nykyisen asiakkaasi suositus siitä, että kannattaa ostaa. Siksi referenssivideoiden käyttö kasvaa jatkuvasti.

Yritysvideoissa on taipumus sortua vielä edelleenkin turhaan pönötykseen ja pörhistelyyn. Rentous ja inhimillisyys voisi tehdä bisneksestä lähestyttävämpää. Toimivinta on painottaa asiakkaan ja kohderyhmän näkökulmaa sekä nostaa esiin se, mitä ostaja hyötyy ja saa itselleen. Yritysvideossakin kaikki lähtee ideasta. Käsikirjoittajamme auttavat rakentamaan haasteellisillekin toimialoille kiinnostavan tarinan ja löytämään kulman, jolla yritysvideosta saadaan omintakeinen.

Videota hyödyntävät myös modernit rekrytoijat. Employer brandingiä tukevan viestinnän tulee olla systemaattista ja näkyä kaikissa kanavissa yhdenmukaisena ja yhtenäisenä. Parhaiten yrityksen tone of voice, työyhteisön fiilis ja kivat kollegat tulevat esiin videolla.

Somessa videot loistavat

Tämän päivän sosiaalisesta mediasta ei voi puhua ilman videoita. Liikkuva kuva on haukannut ison osan fiidiä, Stories on noussut varteenotettavaksi mainosmuodoksi ja live-videot keräävät suuria katselijamääriä – puhumattakaan puhtaasti videoihin perustuvien YouTuben ja TikTokin maailmanvalloituksesta.

Koska video dominoi sosiaalista mediaa yhä kiistattomammin ei ole ihme, että kaupallisista somekampanjoista viime aikojen menestyneimmät ovat perustuneet juuri videoiden hyödyntämiseen. Missään muussa markkinoinnin muodossa ei tarinankerronta yksinkertaisesti vain pääse samalla tavalla oikeuksiinsa.

Reaaliaikaisuus on videoiden uusi trendi. Läsnäolo, spontaanius ja suora yhteys vetoavat katsojiin. Live streaming on tullut Instagramin ja Facebookin lisäksi vastikään myös LinkedIniin. Uusi, vuorovaikutteinen estradi yritysten bändilähettiläille on auki!

Somevideoiden erityispiirteitä ovat persoonallisuus, henkilökohtaisuus ja tietynlainen hiomattomuus. Siksi televisioon suunniteltu mainos ei välttämättä toimi sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Facebookissa paremman vastaanoton voi saada yksinkertainen, editoimaton 15 sekunnin mainosvideo, joka on kuvattu puhelimen kameralla.

Aitouden ja spontaaniuden tunnun tulisi säilyä, vaikka somevideo olisikin tarkkaan käsikirjoitettu. Suurta ja kallista kuvausryhmää ei kuitenkaan tarvita. Tärkeämpää tuotannossa on ajantasaisuus ja läsnäolo.

Edullisesti tuotettavat somevideot tarjoavat myös uusia mahdollisuuksia mainonnan kohdentamiseen. Milloin aikaisemmin olisi ollut mahdollista räätälöidä oma mainosvideo eri kohderyhmille iän tai paikkakunnan mukaan?

Videot liidimagneetteina

Asiakashankinnassa videoiden käyttö on erityisen perusteltua. Luova idea, vetoava tarina tai vaikuttava persoona yhdistettynä osuvaan kohdennukseen tekevät liikkuvasta kuvasta suorastaan täsmämarkkinointia. Esimerkiksi GoogleAdsissä, YouTubessa, Facebookissa ja Instagramissa videomainonnan saa kohdistettua tarkkaan tavoitellulle kohderyhmälle.

Liikkuva kuva saattaa hyvinkin olla tuloksekkain tapa tavoittaa potentiaalisen asiakkaasi huomio.

Kaipaatko vinkkejä modernien kuluttajien tai yrityspäättäjien tavoittamiseen? Haluaisitko nostaa brändisi markkinoinnin ketterästi kohti liikkuvaa formaattia? Autamme sinua mielellämme niin tarinallisten mainosvideoiden, ohje- ja referenssivideoiden kuin pienen budjetin minivideoidenkin ideoinnissa ja tuotannossa.

Muista myös animaatiot

Vallitsevassa poikkeustilanteessa kannattaa huomioida, että hyvän idean voi usein toteuttaa myös videota kevyempänä animaationa, mikä ei edellytä kuvauskalustoa eikä kokoontumisia. Lisäksi näyttäväkin animaatio on ketterä toteuttaa nopeasti julkaisuvalmiiksi mille tahansa kanavalle.

Vain mielikuvitus on rajana sille, kuinka paljon liikkuva kuva saa aikaan liikettä liikevaihtoosi. Kysy ihmeessä lisää!

Mari Erämaa, Smoyn copywriter

Viimeisimmät artikkelit