MTL-blogi: Vakkareita ja freelancereita

18.5.2017

Mainostoimistojen henkilöstörakenteen muutokset ovat olleet hurjia. Miten työskentelytapojen muutokset ovat vaikuttaneet toimistojen, asiakkaiden ja koko alan toimintaan?

Haluamme kaikki varmistaa asiakkaillemme henkilökohtaisen, laadukkaan ja proaktiivisen mainostoimistokumppanuuden. Mainostoimistojen peruspalveluihin kuuluvat asiakkaan haasteisiin ja brändiin paneutuva suunnittelu ja tästä ponnistavat luovat ideat. Tähän tarvitaan syventymistä ja aikaa. Markkinointiviestinnän suunnitteluun käytettävissä oleva aika tuntuu kuitenkin vähenevän vuosi vuodelta. Syynkin tiedämme; aika on rahaa.

Vuosien niukkuuden kierre ja yritystoiminnan suuret henkilöstökulut ovat pakottaneet erityisesti pienemmät mainostoimistoyksiköt miettimään henkilöstöratkaisujaan täysin uudelleen. Luovalla alalla, kuten muillakin asiantuntijapainotteisilla aloilla, henkilöstökulut muodostavat ylivoimaisesti suurimman kuluerän yrityksen toiminnassa. Jos toimiston hinnoittelu ei ole katteellista ja toiminta ketterää, ei tulevaisuus näytä ruusuiselta puhumattakaan toimistoista, jotka eivät ole sisäistäneet myyntiorganisaation toimintatapoja. Emme valitettavasti työskentele skaalattavan liiketoiminnan parissa. Haasteita riittää, mutta erilaisia ratkaisujakin löytyy.

Älä riskeeraa asiakassuhdetta

Kun tulin sisälle mainostoimistomaailmaan 14 vuotta sitten, istui toimistoissa huomattavasti enemmän (vakituista) väkeä kuin tänä päivänä, palavereita oli paljon ja tarjoilut olivat runsaita. Toki uudet työtavat ja välineet ovat tehostaneet työprosesseja valtavasti tuossa ajassa, mutta aivotyöhön tarvittava aika on edelleen sama. Tai pitäisi olla. Koska yksi ihminen ei voi olla joka alan asiantuntija, tarvitsemme joka tapauksessa suunnittelutiimeihin monenlaista osaamista.

Onko katteiden pelastamiseksi vakkaritiimi-toimintamallin vaihtaminen eri osa-alueiden asiantuntijoista koostuviksi, tarvittaessa töihin kutsuttavaksi freelancer-härdelliksi ainoa mahdollisuus? Tähän suuntaan on menty alalla nopeasti. Toinen kysymys on, kuinka tällainen freelance-kokoonpano pysyy pitkän päälle kasassa, ja ennen kaikkea, kuinka se palvelee asiakasta? En kyseenalaista toimintamallia, mutta mietin, onko tämä tavallaan resurssivajeen siirtämistä toisiin tehtäviin. Jonkun työajasta on sisäinen resurssointi ja sen aikataulutus joka tapauksessa pois. Olisiko hyödyllisempää keskittää tämäkin aika asiakastyöhön?

Kuunnellaanko asiakkaiden toiveita tarpeeksi? Olen saanut lukuisia palautteita siitä, miten tärkeää asiakkaillemme on yhteistyön sujuvuus ja varmuus. Asiakkaan arkea helpottaa huomattavasti se, että hän tietää, kuka hänen toimeksiantojaan toimistossa oikeasti suunnittelee ja kenen kanssa hän voi niistä keskustella. Jatkuvuus luo asiakkaalle myös varmuutta siitä, että markkinointiviestinnän kehittämiseen ollaan sitoutuneita, mikä on avain pitkäjänteiseen ja tavoitteelliseen yhteistyöhön. Hyvästä kumppanuudesta ollaan varmasti valmiita maksamaan oikea hinta.

Rakenna joukkueesi hyvin

Yhä useampi markkinoinnin ammattilainen haluaa säilyttää vapautensa ja työskennellä itselleen. Vapaus valita menee usein jopa ansainnan edelle, ja riskejäkin ollaan valmiita kohtaamaan. Työhön suhtautumisen muutos on edesauttanut myös mainostoimistojen siirtymistä entistä enemmän freelance-aikakauteen. Tehokas organisaatio on ehkä riskittömämpää rakentaa kuin ennen, mutta miten taataan tarvittava sitoutuminen ja jatkuvuus?

Vielä jokin aika sitten uskoin siihen, että vakituinen työsuhde, kiva porukka ja asiakkaat sekä yhteinen tekeminen motivoi henkilöstön huippusuorituksiin, mutta näin ei välttämättä ole enää. Olenkin todennut että sillä, missä muodossa palkkiosi nostat tai kuinka paljon yhteistä aikaa tiimin kesken vietät, ei vaikuta siihen, millaisella intohimolla työhösi suhtaudut. Nälkä ja kunnianhimo lähtee vain ja ainoastaan jokaisesta itsestään. Hyvä joukkue koostuu ammattilaisista ja yksilöistä, joilla on rakkaus lajiin ja halu tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä asiakkaiden hyväksi. Tärkeää on vain pitää rima tarpeeksi korkealla, jotta motivaatio säilyy kaikilla osapuolilla.

Maria Blomberg on Mainostoimisto Smoyn toimitusjohtaja ja MTL ry:n hallituksen varajäsen.

Tämä kirjoitus on julkaistu MTL:n blogissa 27.1.17

Viimeisimmät artikkelit