Verkkokauppa pystyssä, vaan mistä asiakkaat?

30.4.2020

Verkkokauppiaaksi ryhtyminen ei ole koskaan ollut niin helppoa kuin nyt. Se ei myöskään koskaan ole ollut niin vaikeaa kuin nyt.

On totta, että verkkokaupan käynnistäminen on teknisesti helppoa ja edullista. Verkkokauppa-alusta vuokralle verkosta, tuote- ja yritystiedot paikoilleen, maksutavat ja toimituspalvelut valmiista valikoimasta ja kauppa on käynnissä ihan muutamassa päivässä. Tähän löytyy myös erinomaisen näppärää ja kohtuuhintaista ammattiapua vaikkapa meiltä.

Samaan aikaan kuitenkin myös lähimmät kilpailijat käynnistävät verkkokauppojaan kiihtyvää tahtia.

Verkkokauppa ilman asiakkaita on vain mutkikas tuote-esite

Verkkokauppa ei missään nimessä ole myyntiautomaatti, joka valmistuessaan alkaa itsekseen riehua ja tuottamaan voittoa. Monesti yrittäjälle tulee yllätyksenä, että todellinen työ alkaa vasta kun verkkokauppa on saatu pitkällisen ponnistusvaiheen jälkeen synnytettyä.

Verkkokaupan kynnyskysymys on, kuinka kauppa tehdään tykö kuluttajalle. Paraskaan kauppa ei kassavirtaa kehitä, mikäli sen ainoa käyttäjä on kauppias itse. Tarvitaan siis markkinointia ja vieläpä sellaista, joka tuottaa monin verran enemmän kuin maksaa.

Moni kivijalkakauppa elää vanhan viisastelun mukaan kolmen L:n kaavalla: location, location, location. Piikkipaikka kauppakadulla takaa näkyvyyden ja luo suotuisat olosuhteet asiakasvirralle. Verkkokaupalla vaan ei ole paikkaa, jossa se näkyisi passiivisesti, vaan asiakas on käytävä hakemassa. Siihen tarvitaan mainontaa.

5 niksiä aloittavalle verkkokauppiaalle

Niksi-Pirkasta poiketen sukkahousuille ei juuri ole , mutta vaikkapa seuraavilla keinoilla pääsee jo alkuun:

  1. Google-mainonta. Mikäpä olisi kätevämpää, kuin olla paikalla hakukoneessa, kun asiakas etsii juuri yrityksesi tarjoamia tuotteita? Googlesta valtaosa kuitenkin lähtee ensimmäisenä etsimään vaihtoehtoja. Varoituksen sananen kuitenkin: Googlen mainonta on petollisen helppoa käynnistää, mutta ilman oikeita ratkaisuja sinne saa poltettua koko mainosbudjettinsa ilman tuloksia. Suosittelen ammattiapua.
  2. Display-mainonta, muinoin bannerimainonnaksikin kutsuttu taiteen laji. Jos vielä muutama vuosi sitten display-mainonnan kynnyshinta oli korkea, nykyisin löytyy tehokkaita kohdennustapoja, joilla voi lähteä etsimään juuri oikeita kohderyhmiä pienilläkin panostuksilla. Display-mainonnan suunnittelu ja tuotanto on toki asia, jossa suosittelen ammattilaisen apua, sillä huonosti muotoiltu mainos voi jopa karkoittaa asiakkaita.
  3. Huom! Ei siis niin, että laitetaan Facebook-sivu pystyyn ja aletaan postailemaan sattumanvaraisia huudahduksia siinä toivossa, että joku kuuntelee. Sen sijaan maksetulla sosiaalisen median mainonnalla voidaan löytää oikeasti tuotteistasi kiinnostuneita ihmisiä.
  4. Yhteistyömarkkinointi. Tähän ei tarvita monimutkaisia affiliate-malleja, vaan aika perinteisillä keinoilla pääsee liikkeelle. Tunnet varmasti monia paikallisia yrittäjiä. Yrittäjiä, joilta löytyy suosittuja verkkosivustoja, blogeja tai sähköpostiuutiskirjeitä. Pienellä suostuttelulla sieltä saattaisi löytyä tilaa myös sinun markkinointiviestillesi – linkki verkkokauppaasi ei ole raskas työ, mutta siitä voi olla suuri apu.
  5. Oma näyteikkuna. Pistikö korona myymälän kiinni ja karkotti asiakkaat? Jos maksat kallista vuokraa liiketilasta, valjasta näyteikkunasi verkkokaupan mainokseksi. Palstamillimetrejä ainakin piisaa.

Satunnaisista kävijöistä kauppaa, eli bonusvinkki

Verkkokaupan optimointi ja tehostaminen on pitkä tie, joka vaatii ammattitaidon ja kokemuksen lisäksi aikaa, epäonnistumisia ja hiukan tuuriakin.

Verkkokauppiaan yksi suurimmista ahdistuksista ovat kävijät, jotka käyvät katsastamassa tuotteita, vertailemassa hintoja ja ihmettelemässä kauniita kuvia, mutta eivät osta. Syitä on lukemattomia – milloin oikeaa tuotetta ei ole löytynyt tai hinta on ollut väärä, milloin on ollut huono hetki ja luottokortti kateissa, milloin tekniikka on pettänyt tai asiakas on jäänyt harkitsemaan ostoa ja unohtanut.

Taktiikka, joka ei kertaakaan ole mennyt hukkaan, on retargeting. Pahan näköinen sana tarkoittaa mainontaa, joka perustuu pohjimmiltaan yksinkertaiseen mekanismiin. Retargeting on tapa mainostaa asiakkaille, jotka ovat jo käyneet verkkokaupassasi. Ilmiö on varmasti tuttu – kun käyt verkkokaupassa katsomassa uusia lenkkareita, samat tossut vainoavat sinua joka toisella verkkosivustolla, kunnes vihdoin ostat ne. Voi tuntua pöhköltä, mutta mitä siitä, jos se tuo kauppaa?

Tehdäkö perusteellisesti ja huolella vai nopeasti ja edullisesti?

Mainostoimiston suunnittelijana en voisi koskaan suositella, että tehtäisi muuta kuin kirkkainta priimaa. Toisaalta olen sen verran istunut mainostajan pallilla ja pöhissyt startup-skenessä, että ymmärrän, milloin priima on liikaa ja ihan hyvä on juuri sopivasti. Joskus on parempi saada markkinointi käyntiin heti ja kehitellä sitä paremmaksi matkan varrella. Joskus raha on tiukassa, mutta jotain pitäisi tehdä.

Hyvä markkinointi vaatii aina liiketoiminnan ja asiakkaiden tuntemista, oikeiden kanavien valintaa, tehokkaiden viestien kehittämistä ja kaiken yhdistämistä huomiota herättävään ulkoasuun. Tässä mm. Smoyn ammattilaiset ovat erinomainen apu yrittäjälle.

Markkinointi ilman strategiaa ja syvällistä suunnittelua ei voi koskaan olla parasta mahdollista, mutta taitavilta markkinoinnin suunnittelijoilta löytyy vahvaa ammattitaitoa tuottaa kelpoa vakiomuotoista markkinointiviestintää vähäisilläkin taustatiedoilla.

Teemu Eskola, Smoyn CDO

Viimeisimmät artikkelit